Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Γιλέκο και Αυχενικό Σύνδρομο


Του Δρ. Σίμου Ιωάννου
Γιλέκο και Αυχενικό ΣύνδρομοΧειρούργ. – Ορθοπεδικός - Αθλητίατρος

Το κυνηγετικό γιλέκο είναι ίσως το πιο χρήσιμο ένδυμα που φορούν οι κυνηγοί τα τελευταία χρόνια. Οι πλείστοι κατασκευαστές κυνηγετικών γιλέκων τις περισσότερες φορές ανταγωνίζονται στο να κατασκευάσουν γιλέκα με όσο το δυνατό περισσότερες θήκες.. Με αυτό τον τρόπο θεωρούν χρήσιμο οι κυνηγοί να μπορούν να μεταφέρουν στο γιλέκο τους φυσίγγια, παγούρια, φάρμακα για τον σκύλο, θηράματα, φαγητά, κινητά, αδιάβροχα και ένα σωρό άλλα πράγματα.
Σκεφτήκατε ποτέ όμως σε μία κυνηγετική εξόρμηση με μακρά πεζοπορία όλο αυτό το βάρος το οποίο τοποθετείτε στο γιλέκο πόση πίεση εξασκεί στην αυχενοθωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης?
Η πάθηση αυτή ονομάζεται cervicalqia ή αυχενικόσπονδυλικό σύνδρομο. Τα συμπτώματα αυτής της πάθησης είναι πόνος στην περιοχή του αυχένα και περιορισμός της κινητικότητας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Συνυπάρχουν συσπάσεις και πόνος εξωσπονδυλικών σχηματισμών κυρίως μυών, τενόντων και αρθρώσεων.
Μερικές φορές οι πόνοι γίνονται εντονότεροι και αντανακλώνται στον ώμο, στο βραχίονα, στο πήχη και στην άκρα χείρα, συνοδευόμενοι από αιμωδίες (μούδιασμα).
Η πρόκληση κεφαλαλγιών δεν είναι σπάνια και προκαλεί στο κυνηγό δυσφορία με αποτέλεσμα κακή συγκέντρωση και κατά συνέπεια φτωχά αποτελέσματα.
Πρόληψη:
Χρήση ελαφριών γιλέκων με πιο παχύ και μαλακό γιακά . Τοποθέτηση στο γιλέκο όσο το δυνατό πιο λίγων αντικειμένων, τοποθετημένα ισομετρικά.
Συνιστάται μερικές φορές η επίσκεψη πριν από την κυνηγετική εξόρμηση , την προηγούμενη μέρα σε ένα φυσιοθεραπευτή ή μασσέρ για χαλάρωση των αυχενικών μυών, ή των ραχιαίων μυων. Το πρωί πριν από την εξόρμηση καλό θα ήταν και η χρήση κάποιας αντιφλεγμονωδους κρέμας .
Θεραπεία:
Τοπικά ζεστά επιθέματα , μυοχαλαρωτικά αναλγητικά αντιφλεγμονώδη, χρήση αυχενικού μαλακού κολάρού, ξεκούραση, φυσιοθεραπεία.
Εύχομαι σε όλους καλά και προπάντων ασφαλισμένα κυνήγια.
Γιλέκο και Αυχενικό Σύνδρομο

Γιλέκο και Αυχενικό Σύνδρομο
apo:www.cyprushuntingmagazine.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου